vyzivny

Maarty

vyzivny
EV fuel
 
mj
mj | 24.7.2022 00:13

Aj ked vyrobis energiu z uhlia na pohon elektroauta, vypustis menej co2, pretoze ucinnost turbiny v elektrarni a elektromotora v aute je daleko vyssia ako ucinnost spalovacieho motora. Ale preco sa zaoberat nejakymi faktami, ze ?


ANALOLYTIK
ANALOLYTIK | 24.7.2022 01:01

MJ zbytočne prakokotom argumentovať, nikdy nepochopia, že ropa sa raz vyťaží a je nutné prejsť na iné zdroje. Takí prakokoti nepochopia, že sa autá dajú nabíjať i čistým zdrojom z hydroelektrárni, solar, jadro či neskôr fúznej elektrárne. Takí zabrzdení prakokoti tu boli vždy keď prišla elektrina a žiarovky bojovali za petrolejové lampy a karikaturami kreslili ako elektrina zahubí ľudstvo. Proste netreba si takých prakokotov všímať oni vymrú no či sa im to páči alebo nie pokrok nezastavia!


XXI
XXI | 24.7.2022 01:39

každý predsa vie, že účinnosť parného stroja je najmenej stojedna percent a staty pri výrobe, transformácií, prenose el. energie, nabíjaní a samovybíjaní akumulátorov nie sú stratami, ale v skutočnosti sú ziskom, lebo sa tak cítia.


XXI
XXI | 24.7.2022 01:43

Som prekvapený, že už dávno sa zázračná, vysokoúčinná výroba energie na pohon z uhlia neaplikovala už dávno.

Nechcete sa radšej vrátiť k úspešnému hejtovaniu katolíkov, namiesto strapňovania sa neznalosťou prírodných vied?


salamoon
salamoon | 24.7.2022 01:56

to tu na gulasi naozaj chcete vazne rozoberat vtip? nekuruje vam uz trosku z toho tepla...?


Maarty
Maarty | 24.7.2022 01:56

Analolitik: A taki prakokoti ako ty nepochopia, ze DNES aj najlizsich 10 rokov budeme musiet tu elektriku vyrabat z uhlia. Obcasne zdroje Elektriky po vsetkych tych investovanych miliardach a dotacnych programoch pokyvaju 9% spotreby. Fuzia MOZNO raz bude, jadrove elektrarne sa vypinaju. V tejto chvili v Nemecku prudi zo zasuvky elektrina zatazena 440g emisii na 1kWh a 64% energie pochadza z fosilnych zdrojov. Z hydroelektrarni by mohli Nemci pri 100% vyuziti instalovanej kapacity cerpat 14% svojej potreby.

Takze ked zajtra rano majitel Tesly niekde v Mnichove odpoji svoje auto zo zasuvky a pojde na vylet, bude jeho "bezemisne" auticko produkovat 97g CO2/km


Daniel
Daniel | 24.7.2022 06:36

Maarty | 24.7.2022 01:56 -> Teraz je to v Nemecku tak. Aj napr. v Poľsku. TERAZ. Ústup z fosílnych palív je ale nevyhnutný, inak nás buď zabije príroda, ale ľudia medzi sebou pre nedostatok energetických zdrojov.


ygnac
ygnac | 24.7.2022 06:44

Ked bude jazdit na rovnako velkom a vykonnom emisnom auticku, kolko CO2 vyprodukuje? Realne, nie tabulkova spotreba.


aaa
aaa | 24.7.2022 08:42

Prečo je problém s jadrom? Je lepšie prehradiť rieky a zastavať polia vrtuľami alebo solárom?


mj
mj | 24.7.2022 09:00

XXI mozes sa zaradit k expertom ako tato, ktory tvrdi, ze nefunguje tepelne cerpadlo. To, ze tu budes akoze ironicky nieco vykrikovat ale z tvojich tvrdeni akosi neurobi pravdu :).


mj
mj | 24.7.2022 09:05

aaa s jadrom je problem, lebo akosi nevieme kam z odpadom . A tym sa nemysli len palivo. Po ukonceni zivotnosti reaktora ho akosi len tak nevymenis. Ked sa do ceny zapocitaju realne naklady , jadrova energia bude drahsia ako alternativy. Cez to vsetko nemam problem s pouzitim postavenych JE a myslim si, ze co urobili Nemci je do neba volajuca hlupost.


aaa
aaa | 24.7.2022 09:49

Čo sa týka vyhoreného paliva, tak to by malo byť palivom pre reaktory ďalšej generácie.
O výmene som nenašiel info, iba o predlžovaní životnosti. Vyradenie je nákladné v 100kách mil., ale po 60 rokoch prevádzky si na seba nezarobia?
Také slnečné elektrárne čo sa stavali z dotácií okolo 2010 sa stavali na koľko, 20 rokov? Potom sa tiež budú musieť sanovať. Zarobia si dovtedy na seba?


mj
mj | 24.7.2022 10:00

Aaa ano mohlo, ale to citam uz asi 30 rokov a stale nie su k tomu blizsie ako fuzia.
FVE sa nestavia na 20 rokov, to je len garancia vykonu.
Vyradenie v JE v 100kach mil ? To si sa pomylil o rad, vyradenie Bohunic bude stat vyse miliardy a to stale nie je konecna cena.


aaa
aaa | 24.7.2022 10:38

mj: takže podľa teba, čo je momentálne najlepšie riešenie v energetike?


mj
mj | 24.7.2022 11:49

aaa beriem to ako vyzvu na nazor, lebo ti musi byt jasne, ze keby som mal zarucene riesenie na tento problem, asi by som neriesil veci na gulasi :)
Takze urcite by som zachoval momentalne vsetky funkcne a bezpecne JE. Zacal by som riesit aby kazdy (na zaciatku novy) dom mal na streche FVE a mozno aj bateriu, s tym, ze stat vymysli sposob ako to ufinancovat. A ak este nie je neskoro, mala by sa europa seriozne zamysliet, ci chceme byt v alternativnych energiach zavisli na Cine. Lebo ak aj vyriesime nejak zazrakom katastrofu z ruzzkom, dalsia na caka s Cinou. A zasadna vec by bola, prestat neustale frflat ako je vsetko neriesitelne a zacat financovat vyskum ako problem z ulozenim energii vyriesit. Nech ludia akokolvek nenavida Elona, jedno sa mu neda upriet, asi pri kazdom jednom projekte na zaciatku pocuval, ze je to smiesne a neriesitelne. A ukazalo sa, ze mal dost penazi a schopnosti presvedcit investorov aby nakoniec ukazal, ze to riesitelne je.


ja-som ja
ja-som ja | 24.7.2022 11:56

Najlepšie je mať energetický mix, tvrdé zdroje ako jadro, potom zopár špičkových elektrární, ktoré by vykrývali prípadné výpadky výkonu z obnoviteľných zdrojov ako solár a vietor. Vodné elektrárne sú fajn, ale už by som nové nestaval. Pomer obnoviteľných zdrojov a tvrdých 40/60.


Feri
Feri | 24.7.2022 12:06

uz viac nez polstorocie mala mat kazda krajina sveta primerany pocet JE vzhladom na svoju spotrebu. clovek po 12 000 rokoch vyvoja civilizacie vynajde najefektivnejsi sposob vyroby energie, ale my sme posrati z par katastrof, z ktorych sa treba len poucit a ist dalej. kym nebude fuzny reaktor, je nasou povinnostou vyuzivat JE.


mj
mj | 24.7.2022 12:16

Feri musim ta sklamat, ale dovod nie su katastrofy, ale ekonomicka realita... Ta sa totiz ukazuje az teraz ked sa prve JE vyraduju.


Maarty
Maarty | 24.7.2022 12:24

Ja+-som-ja: Suhlas. Lenze na kriteria stability siete tu uz dlhsiu dobu defekuje canis lupus fammiliaris. Nemci sa rozhodli prehrnut to bagrom. V instalovanom vykone OZE (solar+vietor) maju 130% spotreby, v realnom im pokryvaju 9. Ked je nad severnym morom nejaky vhodny orkan, sedia Ceski dispeceri na trafakoch aby im nevyvalilo dekel a vypinaju sa elektrarne az po Madarsko, aby si siet s tym naporom poradila. Za bezveternych zimnych noci potom Nemci skupuju kazdy watt, ale v statistikach hrdo svietia ako exporteri elektriny.

Daniel: ale uvedomujes si, ze TERAZ uradnici eu pretlacaju mobilitu, ku ktorej MOZNO V DALEKEJ BUDUCNOSTI budu zakladne predpoklady (fuzia, sodikove baterky...). V ten isty den Europarlament rezoluciou pretlacil povinne elektromobily a v ten isty den zaradil na zoznam nebezpecnych zakazanych latok lithium a kobalt...

Jojojo: ako sa dostane vlak cez ocean?? Jednoducho. Lodou z Australie, Juznej Afriky, Kolumbie. Tak ako uz zopar rokov od zavretia poslednej Nemeckej bane v roku 2018. Jo a tych 550 ton CO2 denne z vyfukov lode co s tym uhlim plava do Nemecka si hlavne nevsimajme. To je nad morom, to globalne oteplenie nesposobuje...


Maarty
Maarty | 24.7.2022 12:58

mj: problem je hlavne v tom, ze sa vyraduju PRVE JE zo sestdesiatych/sedemdesiatych rokov, ked sa tieto elektrarne stavali "navzdy". Vtedy si proste mysleli, ze s plynulou obmenou a modernizaciou ich udrzia v behu 100+ rokov. Taky bol proste vtedy stav vedeckeho poznania.

Dnesne koncepcie modularnych reaktorov su od zaciatku dizajnovane so zohladnenim toho, ze ich raz bude potrebne likvidovat. lenze tieto elektrarne sa stavaju iba v Azii. V EU nebolo povolenie na stavbu NOVEJ elektrarne udelene 20+ rokov. Vsetko co sa dnes stavia a dokoncuje su bloky dnes uz prekonanej koncepcie, na ktore povolenia boli vydane este v devatdesiatych a vdaka natlakovym zdruzeniam magorov sa ich stavba predrazila a predlzila nasobne. Vedel by som ti zohnat podklady o kolko sa predrazili Mochovce kvoli debilovi Uhrigovi z Rakuskej natlakovky Global 2000, ked ich po Fukusime museli zodolnovat na zemetrasenie, ktore v oblasti hornej Nitry bolo naposledy ked bol Vtacnik cinna sopka a okolo pobehovali dinosaury...

Pozri si, kde su v konceptoch Japonci. Maly plynom chladeny rychly reaktor v instalacii o velkosti priemyslenej haly s energetickym vykonom do 100MW s kombinovanou vyrobou elektriny, vyrobou vodika pyrolytickym rozkladom vody (nasobne ucinnejsie ako elektrolyza) a odpadove teplo do kurenia sklennikov ci hydroponickych fariem...


mj
mj | 24.7.2022 13:13

Maarty taras absolutne nezmysly. Kazda jedna postavena JE mala projektovanu zivotnost (Bohunice npr. 30 rokov) a naopak sa ich zivotnost predlzovala.

Ziadne modularne JE sa nestavaju, vsetko je na urovni konceptov a prototypov.

Tvoj argument zo zemetrasenim, je asi rovnako trapny ako pri Fukusime, kde sa stalo nieco co sa papierovo stat nemohlo. A na pruser netreba zemetrasenie, urcite poznas pribeh A1.

Pises o konceptoch, problem je ze vsetko su len koncepty. Vsetci basnia o thoriovych reaktoroch. Akurat, ze koncept toho reaktora ako aj jeho prototyp pochadza zo 60tych rokov MINULEHO storocia.


Maarty
Maarty | 24.7.2022 13:30

Argument so zemetrasenim si preber s panom Uhrigom z Global 2000. Odbornikom na jadrovu bezpecnost s doktoratom z teorie literatury
https://e.denni...rdia-rakusania/

A k tym konceptom - pozri si stav projektu HTTR v Japonsku. A pozri si, kde su v Cine. Tam uz take pripajaju do siete:
https://www.nuc...-in-china/4505/


mj
mj | 24.7.2022 14:28

Maarty presne to bol aj argument stavitelov Fukishimy a vysledok asi poznas.

Co sa tyka toho reaktoru, skus necitat len titulky :D. Je to len prototyp ako som povedal.


Nathanael
Nathanael | 24.7.2022 14:46

Maarty: Len malá korektúra - keď bol Vtáčnik činná sopka, dinosaury boli dávno vyhynuté...


ja-som ja
ja-som ja | 24.7.2022 16:32

Maarty, problém je prepojenie sever-juh, ktoré je momentálne nedostatočné. Česi si už ošetrili to, aby k nim neutiekol prebytok energie z Nemecka. S tým reálnym využitím na úrovni 9% z vetru a solaru to nieje pravda, ono to môže byť v určitých okamihoch, ale v reali nemci dokážu viac ako 30% dostať z obnoviteľných zdrojov v priemere.


mj
mj | 24.7.2022 16:34

ja-som ja to je ten problem v nemecku je vacsina za zelenu energiu....pokial nepojde cez ich pozemok :)


Maarty
Maarty | 24.7.2022 18:49

ja-som-ja
Cesi nemozu trafaky pouzivat, "ak nie je vaznym sposobom ohrozena stabilita sustavy", tak EK rozhodla. Ak je v sieti prebytok elektriny z obnovitelnych zdrojov, musis ju uprednostnit. Z hladiska stability siete samovrazda za ktoru by Ceski dispeceri zabijali a Frantici na nich ***. Poliakom sa zas pre zmenu v niektorych rezimoch siete oplati mat rozkureny Berlchatow stiahnuty na 20% vykonu a dodavat regulacnu energiu, lebo Nemci obmedzili plynove elektrarne. Ekologia a zdravy rozum ticho placu v kute.

A potom Nemecka ministerka zivotneho prostredia v parlamente povie, ze Nemecko nebude stavat baterie lebo je to drahe a lithium je skodlive a na otazku poslanca AfD, kde teda chce skladovat elektrinu so suverenitou aku u nas predvadza Veronika ci Romana odpovie, "no ved v sieti". V lete tam natlacime prebytky a v zime si ich vezmeme. Ved teraz to tak funguje tak naco stavat baterky...


mj
mj | 24.7.2022 19:52

Maarty a mame aj nejaky dokaz, ze to co tvrdis, ze povedala aj naozaj povedala ?


Daniel
Daniel | 25.7.2022 07:28

Maarty | 24.7.2022 18:49 -> Mna fascinuje, aky prehlad predvadzas o vsetkych zokonoch, ktore EK ci EU prijala, co zakazala. No skus dat aj nejaky dokaz, lebo takto to vyznieva, ako kopirovanie diskusie pod nejakym FB uctom hejtujucim EU. Tam sa toho totiz neskutocne navymysla. Ako v krcme pri pive.


mj

 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
SkryĹĄZatvorit reklamu
loader